Visie, missie en historie

Lees hier meer over onze visie & missie en onze historie.

Onze visie & missie

Openlucht toneelvereniging De Speledonckers wil in een informele, gezellige, levendige sfeer, kwalitatieve openlucht toneeluitvoeringen aanbieden en wil gezien worden als de beste plaats voor het opleiden van jeugd tot volwaardige toneelspelers.

De Speledonckers wil:

  • Jeugd en volwassenen voorzien in hun behoefte openluchttoneel te spelen.
  • Een zo breed mogelijk publiek uit Someren en omgeving bereiken.
  • Jaarlijks een jeugd- en volwassenenvoorstelling bieden die qua repertoire voor beide groepen aantrekkelijk zijn.
  • Een wisselend repertoire brengen, van komisch tot drama, tot groot spektakel.
  • Door middel van opleidingen het kwaliteitsniveau van het toneelspel waarborgen.

Ledenvergadering

De jaarlijkse ledenvergadering wordt altijd gehouden op de tweede maandag van november. Via de mail worden leden hiervoor uitgenodigd.

Statuten

De vereniging heeft haar statuten bij de notaris laten passeren en is ingeschreven bij de kamer van koophandel onder nummer 40235989.

Hiermee heeft de vereniging volledige rechtsbevoegdheid en zijn de bestuursleden niet persoonlijk aansprakelijk voor het reilen en zeilen van de vereniging, tenzij zij bewust persoonlijk de vereniging schade toebrengen. In de statuten staan de belangrijkste regels van de vereniging over zaken als doelstelling, ledenvergadering, bestuursverkiezingen enz., maar ook de rechten en plichten van de leden.

Historie

De geschiedenis van natuurtheater De Donck begint in 1951 bij de viering van 650 jaar stadsrechten in Someren. In dat kader wordt het natuurtheater opgericht, al bestaat het dan nog slechts uit een open grasveld met strobalen als tribune. Vanaf de hoofdweg aan de Vaarselstraat leidt een zandpad naar Donckstad, de plek waar vanaf dat moment vele activiteiten plaatsvinden. Het theater is genoemd naar kasteel De Donck wat ooit in de directe omgeving heeft gestaan.

In 1952 wordt de Stichting Culturele Dagen opgericht dat het ‘theater’ voor één gulden in pacht krijgt van de gemeente Someren. Deze laatste wordt de grote financier en zorgt dat het theater elke zomer gebruikt kan worden voor diverse culturele manifestaties, waaronder het jaarlijks openluchtspel.

De strobalen worden vervangen door eerst houten en later stalen tribunes die in de zomer worden geplaatst en na afloop van het theaterseizoen weer worden afgebroken. Rond 1960 krijgt het theater zijn huidige vorm met een permanente tribune, waarop plaats is voor ca. 750 mensen. Er komt een nieuwe toegangsweg vanaf de Lieropsedijk en een grote parkeerplaats.

In 1967 wordt het stil in de Donck. Door gebrek aan vrijwilligers en spelers worden er geen eigen producties meer gemaakt en voor de ingehuurde voorstellingen is nauwelijks publieke belangstelling. Totdat in 1972 een groep enthousiastelingen bij elkaar komt en het theater nieuw leven inblaast met de oprichting van toneelvereniging De Speledonckers. Van de Stichting Culturele Dagen krijgt de vereniging de vrijheid om het theater namens haar te exploiteren en doet dit tot op de dag van vandaag nog steeds.

Lid worden

Het theater huren?

Voor meer informatie

Neem contact met ons op

Voor vragen kun je telefonisch contact met ons opnemen of ons een e-mail bericht sturen. Gewoonlijk reageren wij binnen circa 5 werkdagen.

info@speledonckers.nl
0493-496554 (beperkt bereikbaar)

Het theater huren? Ook dat is mogelijk!

Voor meer informatie neem contact op met info@speledonckers.nl

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×